05-036 (July 7, 2005).  Briefing Strip vs. Plan View Equipment Requirement Note Standardization.  ISSUE:  Review of the most recent CN indicates that there appear to be differences in military and FAA charting of equipment requirement notes in the plan view vice the briefing strip, especially the “RADAR Required” note.  Equipment requirement notes for procedures are becoming a high-visibility issue and the subject of AIM clarification.  AISWG discussion is recommended to ensure DOD/FAA standardization. 

STATUS 07-07-05 – Bill Hammett introduced this issue, which prompted much discussion.  Bill briefed for background that FAA held an internal meeting during the drafting of Change 3 to Order 8260.19C with the goal of standardizing notes on civil charts.  Charting variations resulted because it was left to the cartographers to decipher the intent of the procedure designer.  It was agreed that the procedure specialist would specify where notes should be placed by annotating the source 8260-series form accordingly.  All notes would be preceded by one of three caveats; “chart note” (indicating a briefing strip note), “chart planview note (self-explanatory) or “chart profile note” (also self-explanatory).  This concept, developed collaboratively between AFS-420, NACG, and NFPG has been successful in standardizing civil government charts.  Now that military charts are published in the civil TPP, Bill is recommending that the DOD review Chapter 8 of Order 8260.19C for possible military application.  The ultimate goal being further standardization.  The USAF and Army representatives agreed to review the FAA policy (the Navy was unable to participate in this meeting).  Much of the discussion revolved around the “RADAR REQUIRED” annotation on procedures.  Tom Schneider provided a draft AIM change that AFS-400 will submit for the February 2006 AIM that hopefully will clarify this issue for procedure designers and pilots alike.  Tom requested DOD input to the draft.  OPEN.  

STATUS 10-05-05 – Maj. Monique Yates briefed that the issue has not been brought before the FCC to date.  OPEN.  

STATUS 01-11-06 - Pat Pioli, attending in place of Lt Col. Monique Yates as the NGA core representative, briefed that there has been no response from the DOD Flip Coordination Committee (FCC) service members.  OPEN.

STATUS 04-05-06 - Lt Col Monique Yates briefed that the issue was discussed at the DOD FCC.  There is disagreement among the services.  The USAF supports the FAA policy; however, the Army and Navy believe that some equipment required notes; e.g., RADAR REQUIRED, should be in bold type in the plan view.  Tom Schneider explained the 8260.19 policy on “RADAR REQUIRED”, emphasizing that the policy supports AIM language, which was revised as a result of ACF discussions.  Tom also stated that if DOD charts are going to be different, perhaps there should be added language in the AIM for DOD chart users.  Bill Hammett noted that the Volpe format, which introduced a standardized briefing strip area for equipment requirement notes, was developed to help standardize chart format and as a result of extensive human factors studies.  Bill stated that when he introduced the issue, it was not his intent to mandate the DOD follow FAA policy.  The intent was to standardize all charts, especially now that all DOD charts are included in the civil TPP.  Brad Rush stated that the guidance in the .19 follows the guidelines that FAA (with Jeppesen’s assistance) has been coordinating with ICAO.  Larry Wiseman noted that there has been no international consensus on the issue to date.  Lt Col Yates agreed to take the issue back to the FCC for further discussion.  OPEN.
STATUS 07-26-06 - Lance Christian briefed that the issue was discussed by the DOD FCC and there is still disagreement among the services on many issues, including “RADAR Required” charting.  Tom Schneider stated that if the DOD charts were going to differ from the AIM language and these charts are included in the TPP, perhaps the AIM language should be expanded to note the military exception.  Lance disagreed saying this is not necessary as there are many military and civil operational differences and not every one is included in the AIM.   Tom also stated that it seemed logical that since military pilots use FAA, NGA and Jeppesen charts, standardization would enhance operational safety.  Bill Hammett stated he is willing to withdraw the issue as it has been on the agenda for a year and discussed several times at the FCC to no avail.  Bill suggested that, while the intent for standardization may have merit, it is not worth the continued effort to pursue the issue as it appears a DOD consensus cannot be reached.  Lance stated that he would like to present the issue to the FCC one more time for a final DOD consensus.  Bill asked whether the FAA could participate via telcon to ensure the FCC members were aware of the original intent of the suggestion.  Lance thought that could be arranged.  Tom Schneider agreed to provide background information for the FCC if required.  OPEN.
STATUS 10-04-06 - Lance Christian briefed that the subject was discussed again at the DOD FCC and all services are in agreement with the FAA recommendation.  He noted that it will take time to update procedures.  Bill Hammett advised that FAA is also updating equipment requirement notes as procedures are amended.  CLOSED.

